Tengelyes tükrözés
2019. április 30. írta: matekzsuzsaneni

Tengelyes tükrözés

frog-1498908_1920.jpg

Definíció:

A tengelyes tükrözésnél adott a síkban egy egyenes, ez a tükrözés tengelye. Az adott egyenesre (t) vonatkozó tengelyes tükrözésnél minden a t egyenesre illeszkedő pont képe önmaga. (A≡A’)

Ha egy P pont nem illeszkedik a tükrözés tengelyére, akkor a P pont tükörképe az a P’ pont, amelyre fennáll, hogy az adott tengely a PP’ szakasz felezőmerőlegese.

A tengelyes tükrözés kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés a sík pontjai között.

Tengelyes tükrözés tulajdonságai:

1. A tengelyes tükrözésnél a tengely minden pontja fix pont, és ezeken kívül más fix pont nincs. A tengely a tengelyes tükrözés fixalakzata.

2. A tengelyre merőleges egyenes képe önmaga.

3. A tengelyre nem merőleges egyenes képe az eredeti egyenest a tengelyen metszi, és ugyanakkora szöget zár be a tengellyel, mint az eredeti egyenes.

4. A tükrözés tengelyével párhuzamos egyenes képe párhuzamos az eredeti egyenessel.

5. Távolságtartó és szögtartó. A szakasz képe vele azonos hosszúságú szakasz, szög képe vele azonos nagyságú szög. Azaz a tengelyes tükrözés egybevágósági transzformáció.

6. A tengelyes tükrözés megfordítja az alakzatok körüljárási irányát

 

geogebra feladat

okosdoboz

Melyik a tükörképe

Kresz táblák

A bejegyzés trackback címe:

https://matek-zsuzsaneni.blog.hu/api/trackback/id/tr1214731709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.